websikehealthcheck

Számlaszámunk: 10401103-50526978-77571009

A februári Hónap Embere Kápolnai Jenő

Szerző: | ápr 25, 2023 | Hónap embere | 0 hozzászólás

Kápolnai Jenő 1980. óta dolgozik Vácon a Zeneiskolában, ez az első munkahelye, mint a Váci Ifjúsági Fúvószenekar vezetője. A Zeneművészeti Főiskola trombita szakán végzett, később fúvós karnagyi oklevelet is szerzett. Már gyerekkora óta érdekelte a fúvós zene.

Először trombitát tanított, azóta is az a fő vonal. 10 évet dolgozott Szentendrén nagyon sikeresen a zeneiskolában. Nagy létszámú zenekar vezetője volt, munkájáért Pro Urbe díjat kapott. Ekkor már tanított Vácon a Zeneművészeti Szakközépiskolában, és ekkor Vácon egy kis maroknyi fúvószenekart átvett 18 éve, amelyből kifejlődött a Váci Ifjúsági Fúvószenekar. Nagyon sok régi növendék visszajár, akik már egyetemisták, és itt tanultak Vácon.

Magyarországon minősítést szereztek, mint amatőr fúvószenekar, aztán Ausztriában a MID Európa Fesztiválon megszerezték a nemzetközi minősítést is, és így nemcsak Magyarországon, hanem külföldi fesztiválokon is fellépnek. Az elmúlt néhány évben 15 különböző országban léptek fel.

Pályázati forrásokból gazdálkodnak. A fellépésekből minimális bevétel jön be, de jótékonysági koncerteket is adnak.

 A zenekar repertoárja széles körű, a klasszikus zene mellett egész modern zenéket is játszanak, a hangszereket is kibővítették elektronikus hangszerekre. Saját technikával dolgoznak a fellépéseken. Nagy terjedelmű hangszereket visznek, nem könnyű ezért utaztatni a zenekart. Általában havonta két fellépésük van.

Nagybörzsönyben a „Hűvös pincék, forró kemencék” fesztiválon lépnek fel legközelebb, majd a Keszegi falunapon. A Pápa látogatáson is részt vesznek. Júliusban Horvátországba mennek egy 4 napos fesztiválra és Balatonszárszón is koncerteznek idén nyáron. A Művészetek Palotájában is játszottak, és Bécsben, a Kanadai nagykövetségen, és Parajdi Sóbányában is.

 A fiai is játszanak a zenekarban, akik segítenek a műsorválasztásban, hogy a repertoár fiatalos maradjon. Hetente egyszer próbálnak péntekenként a Zeneiskola nagytermében.

A jövőben is tervezi, hogy a magas színvonal megmaradjon, és fontos számára, hogy a fiatalok sikerélményekben részesüljenek.

Nagyon szeretné elvinni a zenekart Portugáliába, ahova több meghívást is kaptak, és Franciaországba is hívták fellépni őket. A zenekarban való részvétel nagyon jó lehetőség a fiataloknak arra is, hogy hasonló érdeklődési körű barátokat, ismeretségeket szerezzenek.

Jenő jótékonyságból, örömből dolgozik, igazi elhivatott személyiség. Szíve és lelke is benne van a munkájában, mert szereti ezt csinálni és a fiai is ott nőttek fel a zenekarban.

További sikereket kívánunk a zenekarnak, gratulálunk Kápolnai Jenő odaadó munkájáért!

 

A februári Hónap Embere Kápolnai Jenő

Hasonló tartalom

A márciusi Hónap Embere Vas Vilmos

A márciusi Hónap Embere Vas Vilmos

Vas Vilmos 1937-ben született Vácon, hatan voltak testvérek. Gyerekkora óta érdekli a bőrdíszművesség. Utcájukban volt egy szíjgyártó bácsi, aki labdákat készített. Sportkedvelő volt, igazolt focista és ökölvívó is. Rákospalotán volt egy nagy gyár, ahol ami a...

A januári Hónap Embere Liszka Roland

A januári Hónap Embere Liszka Roland

Liszka Roland 2004-ben született Vácon, egy rendkívül szerény és kitartó fiatalember, akinem ismeri a veszélyt, bár ez nem volt mindig így. Régebben hallani sem akart motorozásról,de ahogy ő mondja viccesen „megfújta a szél”. Édesapja motiválására kezdett bele a...

A decemberi Hónap Embere Szarkándi János

A decemberi Hónap Embere Szarkándi János

János Pécsen végzett a Pollack Mihály Műszaki Főiskolán egy képzésen, ahol egyszerre tanult acélgyártást, téglagyártást és kerámiát. A DDC elődjénél 43 évvel ezelőtt kezdett dolgozni, ami a beremendi cementgyár volt, és ez volt az első munkahelye. Itt lakatosként...

A novemberi Hónap Embere Rusvay Balázs

A novemberi Hónap Embere Rusvay Balázs

Rusvay Balázs 1956-ban született Vácon. Egészen az érettségiig itt is tanult, majd a szentendrei mentőállomáson kezdett dolgozni 1974-ben. Miután a honvédségtől leszerelt, a váci mentőállomáson dolgozott, és a főiskolát is befejezte. 1986-tól 2 évvel ezelőtti...