websikehealthcheck

Számlaszámunk: 10401103-50526978-77571009

A februári Hónap Embere Kápolnai Jenő

Szerző: | ápr 25, 2023 | Hónap embere | 0 hozzászólás

Kápolnai Jenő 1980. óta dolgozik Vácon a Zeneiskolában, ez az első munkahelye, mint a Váci Ifjúsági Fúvószenekar vezetője. A Zeneművészeti Főiskola trombita szakán végzett, később fúvós karnagyi oklevelet is szerzett. Már gyerekkora óta érdekelte a fúvós zene.

Először trombitát tanított, azóta is az a fő vonal. 10 évet dolgozott Szentendrén nagyon sikeresen a zeneiskolában. Nagy létszámú zenekar vezetője volt, munkájáért Pro Urbe díjat kapott. Ekkor már tanított Vácon a Zeneművészeti Szakközépiskolában, és ekkor Vácon egy kis maroknyi fúvószenekart átvett 18 éve, amelyből kifejlődött a Váci Ifjúsági Fúvószenekar. Nagyon sok régi növendék visszajár, akik már egyetemisták, és itt tanultak Vácon.

Magyarországon minősítést szereztek, mint amatőr fúvószenekar, aztán Ausztriában a MID Európa Fesztiválon megszerezték a nemzetközi minősítést is, és így nemcsak Magyarországon, hanem külföldi fesztiválokon is fellépnek. Az elmúlt néhány évben 15 különböző országban léptek fel.

Pályázati forrásokból gazdálkodnak. A fellépésekből minimális bevétel jön be, de jótékonysági koncerteket is adnak.

 A zenekar repertoárja széles körű, a klasszikus zene mellett egész modern zenéket is játszanak, a hangszereket is kibővítették elektronikus hangszerekre. Saját technikával dolgoznak a fellépéseken. Nagy terjedelmű hangszereket visznek, nem könnyű ezért utaztatni a zenekart. Általában havonta két fellépésük van.

Nagybörzsönyben a „Hűvös pincék, forró kemencék” fesztiválon lépnek fel legközelebb, majd a Keszegi falunapon. A Pápa látogatáson is részt vesznek. Júliusban Horvátországba mennek egy 4 napos fesztiválra és Balatonszárszón is koncerteznek idén nyáron. A Művészetek Palotájában is játszottak, és Bécsben, a Kanadai nagykövetségen, és Parajdi Sóbányában is.

 A fiai is játszanak a zenekarban, akik segítenek a műsorválasztásban, hogy a repertoár fiatalos maradjon. Hetente egyszer próbálnak péntekenként a Zeneiskola nagytermében.

A jövőben is tervezi, hogy a magas színvonal megmaradjon, és fontos számára, hogy a fiatalok sikerélményekben részesüljenek.

Nagyon szeretné elvinni a zenekart Portugáliába, ahova több meghívást is kaptak, és Franciaországba is hívták fellépni őket. A zenekarban való részvétel nagyon jó lehetőség a fiataloknak arra is, hogy hasonló érdeklődési körű barátokat, ismeretségeket szerezzenek.

Jenő jótékonyságból, örömből dolgozik, igazi elhivatott személyiség. Szíve és lelke is benne van a munkájában, mert szereti ezt csinálni és a fiai is ott nőttek fel a zenekarban.

További sikereket kívánunk a zenekarnak, gratulálunk Kápolnai Jenő odaadó munkájáért!

 

A februári Hónap Embere Kápolnai Jenő

Hasonló tartalom

Az októberi Hónap Embere Fazekas László

Az októberi Hónap Embere Fazekas László

Fazekas László Debrecenben született. A zenéhez 7 éves korában került közel, először zongorázni tanult. Később megismerkedett az ütőhangszerek csodálatos világával, de a zongorázást sem hagyta abba. 1966-ban szerzett Debrecenben ütőhangszeres tanári diplomát. 1968-ban...

A szeptemberi Hónap Embere Simon Mária

A szeptemberi Hónap Embere Simon Mária

Simon Máriának gyerekkora óta végigkíséri életét a zene. Azért kezdett el zongorázni, hogy kántorálhasson majd, ezzel együtt a Cecília kórusban is énekelt. Benne volt a mindennapjaiban a zene a tanulás mellett. A Fehérek templomában a kórusalakítás óta a liturgiában...

Az augusztusi Hónap Embere Stöckler Bernadett

Az augusztusi Hónap Embere Stöckler Bernadett

Stöckler Bernadett korábban a Fradiban tornázott és később edzősködött is ott. 22 éve költözött vissza Vácra Barcelonából. Innen is fakad az Egyesületének a neve: Puente, ami hidat jelent, mert kapcsolatot teremt az emberek, városok között. Szerette volna, ha a...

A júliusi Hónap Embere Dr Áfra Tamás

A júliusi Hónap Embere Dr Áfra Tamás

Nincs olyan váci lakos, aki ne ismerné Dr Áfra Tamás nevét. Doktor Úr 61 évig praktizált, és végezte a gyógyítást. Már 5-6 éves korában tudta, hogy gyógyítással szeretne foglalkozni. Valamiért az a szó, hogy doktor bácsi nagyon tetszett neki. Amikor megkérdezte tőle...