websikehealthcheck

Számlaszámunk: 10401103-50526978-77571009

A hónap embere Bíró György 2022. február

Szerző: | ápr 1, 2022 | Hónap embere

Bauxitbányában kezdett dolgozni a föld alatt, míg bányamester lett egy külszíni bányában, ami egy ősfenyves közepén természetpusztítással járt. Ezért úgy döntött, hogy inkább környezetvédelemmel fog foglalkozni. Vácra költözött, és elvégezte a környezetvédelmi, majd a közgazdász egyetemet.

Sok féle sportot űzött, leginkább futott, úszott és biciklizett (ez a triatlon), de szeret síelni, hegyet mászni és búvárkodni is. Érdeklődik a képzőművészet iránt, szívesen rajzol és grafikusként is dolgozott. Máig aktívan sportol és futóversenyeket szervez. (Eddig több, mint 70 versenyt rendezett Vácott.) 

A város környezetvédelmi vezetőjeként dolgozott az ezredfordulóig. Sikerült Vác környezeti állapotán javítania és elindította a fiatalok között a környezeti nevelést, megírta a város környezetvédelmi állapotáról a zöld könyvet. A környezetvédelmi munkájáért nemzetközi díjat kapott, amit Margaret Thatcher-rel együtt kellett volna átvennie, de sajnálatos módon nem jutott ki Szöulba az ünnepségre. Vác városától Pro Urbe díjat kapott. Több egyetemen is tanított és tanít ma is környezetvédelmet. 

Tagja volt az első szabadon választott képviselő testületnek, de egy ciklus után, amikor választania kellett, a politika helyett a szakmát választotta. 2004-ben, miután a munkája elvégzésében a politikusok korlátozni szerették volna érdekeik szerint, elhagyta az önkormányzatot. A közlekedési minisztériumban lett főosztályvezető, majd az MVM-ben vezérigazgatói főtanácsató, és 2003-tól a MAVIR Zrt-ben dolgozik madárvédelmi szakemberként. A madarakat védi a távvezetékek káros hatásaitól. Vácott civilként folytatja a környezetvédelmi munkáját, amit három évtizede kezdett, rendszeresen publikál a környezetvédelmi problémákról és környezetvédelmi programokat szervez.  

Hisz abban, amit csinál, a város mindenkori vezetői tisztelik, de nem szeretik, mert a környezetvédelmi érdekek sokszor ellentétesek a saját gazdasági elképzeléseikkel és ő nem kendőzi el az igazságot.  

Nagyon büszkén adtuk át Bíró Györgynek a Hónap Embere díjat, amelyet örömmel elfogadott. Ezzel szerettük volna mi is elismerni a több évtizedes szakmai munkáját, amit Vác városának érdekében tesz és tett. 

Gratulálunk, és további sikereket kívánunk!

bíró györgy hónap embere

Hasonló tartalom

A júniusi Hónap Embere Kirsner Erika

A júniusi Hónap Embere Kirsner Erika

Kirsner Erika 1975-ben született Hódmezővásárhelyen. 2000-ben az olimpiára készülő bő keret tagja volt. Első világversenye a 2000-ben, Romániában megrendezett Európa-bajnokság volt, ahol aranyérmet is szerzett. Nyolc szezont játszott a Ferencvárosnál, ahol az utolsó...

Májusban a Hónap Embere Kosztolányi Bence

Májusban a Hónap Embere Kosztolányi Bence

A fiatal fotóművész Vácon született 1997-ben. Középiskolai tanulmányait a Táncsics Mihály Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban, majd a Boronkay György Műszaki Középiskola és Gimnáziumban, gépészeti és CNC...

Áprilisban a Hónap Embere dr. Szalóki Tibor.

Áprilisban a Hónap Embere dr. Szalóki Tibor.

1977-ben kezdett a váci kórházban dolgozni, először medikusként a belgyógyász gyakorlatát töltötte itt. Ez idő alatt megtetszett neki a kórház, a kollégák önzetlensége és közvetlensége. Az egyetemen emésztőszervi endoszkópiát tanult a Tudományos Diákkörben. Ez az...

A márciusi Hónap Embere Vincze Imre. 

A márciusi Hónap Embere Vincze Imre. 

Vincze Imre a  középiskolai tanulmányait a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban végezte. Ezután a Szendehelyi Általános Iskolában volt tanár, majd a Ho Si Minh Tanárképző Főiskolán volt magyar és történelem szakos tanár. 1983-tól 1990-ig a Király Endre...