websikehealthcheck

Számlaszámunk: 10401103-50526978-77571009

A hónap embere Bíró György 2022. február

Szerző: | ápr 1, 2022 | Hónap embere

Bauxitbányában kezdett dolgozni a föld alatt, míg bányamester lett egy külszíni bányában, ami egy ősfenyves közepén természetpusztítással járt. Ezért úgy döntött, hogy inkább környezetvédelemmel fog foglalkozni. Vácra költözött, és elvégezte a környezetvédelmi, majd a közgazdász egyetemet.

Sok féle sportot űzött, leginkább futott, úszott és biciklizett (ez a triatlon), de szeret síelni, hegyet mászni és búvárkodni is. Érdeklődik a képzőművészet iránt, szívesen rajzol és grafikusként is dolgozott. Máig aktívan sportol és futóversenyeket szervez. (Eddig több, mint 70 versenyt rendezett Vácott.) 

A város környezetvédelmi vezetőjeként dolgozott az ezredfordulóig. Sikerült Vác környezeti állapotán javítania és elindította a fiatalok között a környezeti nevelést, megírta a város környezetvédelmi állapotáról a zöld könyvet. A környezetvédelmi munkájáért nemzetközi díjat kapott, amit Margaret Thatcher-rel együtt kellett volna átvennie, de sajnálatos módon nem jutott ki Szöulba az ünnepségre. Vác városától Pro Urbe díjat kapott. Több egyetemen is tanított és tanít ma is környezetvédelmet. 

Tagja volt az első szabadon választott képviselő testületnek, de egy ciklus után, amikor választania kellett, a politika helyett a szakmát választotta. 2004-ben, miután a munkája elvégzésében a politikusok korlátozni szerették volna érdekeik szerint, elhagyta az önkormányzatot. A közlekedési minisztériumban lett főosztályvezető, majd az MVM-ben vezérigazgatói főtanácsató, és 2003-tól a MAVIR Zrt-ben dolgozik madárvédelmi szakemberként. A madarakat védi a távvezetékek káros hatásaitól. Vácott civilként folytatja a környezetvédelmi munkáját, amit három évtizede kezdett, rendszeresen publikál a környezetvédelmi problémákról és környezetvédelmi programokat szervez.  

Hisz abban, amit csinál, a város mindenkori vezetői tisztelik, de nem szeretik, mert a környezetvédelmi érdekek sokszor ellentétesek a saját gazdasági elképzeléseikkel és ő nem kendőzi el az igazságot.  

Nagyon büszkén adtuk át Bíró Györgynek a Hónap Embere díjat, amelyet örömmel elfogadott. Ezzel szerettük volna mi is elismerni a több évtizedes szakmai munkáját, amit Vác városának érdekében tesz és tett. 

Gratulálunk, és további sikereket kívánunk!

A hónap embere Bíró György 2022.  február

Hasonló tartalom

A májusi Hónap Embere Magyari József

A májusi Hónap Embere Magyari József

Magyari József a váci Árpád Fejedelem Általános Iskola igazgatója. Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyéből, mezőgazdász szülőktől származik. Józsefnek egész életét átitatja a sport és annak szeretete. Először a kézilabda és a labdarúgás keltette fel az érdeklődését, akkori...

A júniusi Hónap Embere Sisa Sándorné

A júniusi Hónap Embere Sisa Sándorné

Vidéki családból származik, és 9 éves korában döntötte el, hogy tanítani szeretne. Voltak hatások, amik arra késztették volna, hogy ne tanítónéni legyen, de végül kitartott a hivatás mellett, amely egész életében úgy érezte, hogy az övé. Sok gyerek volt náluk a...

Az áprilisi Hónap Embere Nyári József

Az áprilisi Hónap Embere Nyári József

Gyakorlatilag gyerekkorától meghatározó volt a sport az életében. Kisvácon született és gyermekként hétvégeken délelőtt a kézilabda délután a focimeccsekre járt. Református családból származik, László bátyja, Katalin nővére után harmadik gyermekként. A szülei mindent...

A márciusi Hónap Embere Vas Vilmos

A márciusi Hónap Embere Vas Vilmos

Vas Vilmos 1937-ben született Vácon, hatan voltak testvérek. Gyerekkora óta érdekli a bőrdíszművesség. Utcájukban volt egy szíjgyártó bácsi, aki labdákat készített. Sportkedvelő volt, igazolt focista és ökölvívó is. Rákospalotán volt egy nagy gyár, ahol ami a...