websikehealthcheck

Számlaszámunk: 10401103-50526978-77571009

A hónap embere Bíró György 2022. február

Szerző: | ápr 1, 2022 | Hónap embere

Bauxitbányában kezdett dolgozni a föld alatt, míg bányamester lett egy külszíni bányában, ami egy ősfenyves közepén természetpusztítással járt. Ezért úgy döntött, hogy inkább környezetvédelemmel fog foglalkozni. Vácra költözött, és elvégezte a környezetvédelmi, majd a közgazdász egyetemet.

Sok féle sportot űzött, leginkább futott, úszott és biciklizett (ez a triatlon), de szeret síelni, hegyet mászni és búvárkodni is. Érdeklődik a képzőművészet iránt, szívesen rajzol és grafikusként is dolgozott. Máig aktívan sportol és futóversenyeket szervez. (Eddig több, mint 70 versenyt rendezett Vácott.) 

A város környezetvédelmi vezetőjeként dolgozott az ezredfordulóig. Sikerült Vác környezeti állapotán javítania és elindította a fiatalok között a környezeti nevelést, megírta a város környezetvédelmi állapotáról a zöld könyvet. A környezetvédelmi munkájáért nemzetközi díjat kapott, amit Margaret Thatcher-rel együtt kellett volna átvennie, de sajnálatos módon nem jutott ki Szöulba az ünnepségre. Vác városától Pro Urbe díjat kapott. Több egyetemen is tanított és tanít ma is környezetvédelmet. 

Tagja volt az első szabadon választott képviselő testületnek, de egy ciklus után, amikor választania kellett, a politika helyett a szakmát választotta. 2004-ben, miután a munkája elvégzésében a politikusok korlátozni szerették volna érdekeik szerint, elhagyta az önkormányzatot. A közlekedési minisztériumban lett főosztályvezető, majd az MVM-ben vezérigazgatói főtanácsató, és 2003-tól a MAVIR Zrt-ben dolgozik madárvédelmi szakemberként. A madarakat védi a távvezetékek káros hatásaitól. Vácott civilként folytatja a környezetvédelmi munkáját, amit három évtizede kezdett, rendszeresen publikál a környezetvédelmi problémákról és környezetvédelmi programokat szervez.  

Hisz abban, amit csinál, a város mindenkori vezetői tisztelik, de nem szeretik, mert a környezetvédelmi érdekek sokszor ellentétesek a saját gazdasági elképzeléseikkel és ő nem kendőzi el az igazságot.  

Nagyon büszkén adtuk át Bíró Györgynek a Hónap Embere díjat, amelyet örömmel elfogadott. Ezzel szerettük volna mi is elismerni a több évtizedes szakmai munkáját, amit Vác városának érdekében tesz és tett. 

Gratulálunk, és további sikereket kívánunk!

Hasonló tartalom

A novemberi Hónap Embere Rusvay Balázs

A novemberi Hónap Embere Rusvay Balázs

Rusvay Balázs 1956-ban született Vácon. Egészen az érettségiig itt is tanult, majd a szentendrei mentőállomáson kezdett dolgozni 1974-ben. Miután a honvédségtől leszerelt, a váci mentőállomáson dolgozott, és a főiskolát is befejezte. 1986-tól 2 évvel ezelőtti...

Az októberi Hónap Embere Sellyei Csanád

Az októberi Hónap Embere Sellyei Csanád

Csanád 10 éve kajakozik, 9 éves kora óta. Először csak hobbiként tekintett rá, azonban az első komoly eredménye után, amelyet egy Országos Bajnokságon ért el, magával ragadta a versenyszellem. Nagyon élvezi a kajakozást, és azt, hogy a természetben sportolhat,...

A szeptemberi Hónap Embere Weixelbaum János

A szeptemberi Hónap Embere Weixelbaum János

A szeptemberi Hónap Embere Weixelbaum János pedagógus, karate edző. Élete egybe forrt a Familia Gladiatoria Pannonica Egyesülettel, mely 37 évvel ezelőtt alakult meg, és amely egy civil hagyományőrző egyesület. Nagyon sok gladiátor-és misztérium játékot mutattak be...

Az augusztusi Hónap Embere Kuczora Csenge

Az augusztusi Hónap Embere Kuczora Csenge

Az augusztusi Hónap Embere Kuczora Csenge. Csenge 6 éves kora óta kézilabdázik, érettségi után jött Vácra játszani 2018-ban. Életében a fő irányvonal a sport, jelenleg is mozgásterápiával kapcsolatos szakmát tanul a kézilabda mellett. Eddigi legnagyobb eredményének az...