Számlaszámunk: 10401103-50526978-77571009

A hónap embere Bíró György 2022. február

Szerző: | ápr 1, 2022 | Hónap embere

Bauxitbányában kezdett dolgozni a föld alatt, míg bányamester lett egy külszíni bányában, ami egy ősfenyves közepén természetpusztítással járt. Ezért úgy döntött, hogy inkább környezetvédelemmel fog foglalkozni. Vácra költözött, és elvégezte a környezetvédelmi, majd a közgazdász egyetemet.

Sok féle sportot űzött, leginkább futott, úszott és biciklizett (ez a triatlon), de szeret síelni, hegyet mászni és búvárkodni is. Érdeklődik a képzőművészet iránt, szívesen rajzol és grafikusként is dolgozott. Máig aktívan sportol és futóversenyeket szervez. (Eddig több, mint 70 versenyt rendezett Vácott.) 

A város környezetvédelmi vezetőjeként dolgozott az ezredfordulóig. Sikerült Vác környezeti állapotán javítania és elindította a fiatalok között a környezeti nevelést, megírta a város környezetvédelmi állapotáról a zöld könyvet. A környezetvédelmi munkájáért nemzetközi díjat kapott, amit Margaret Thatcher-rel együtt kellett volna átvennie, de sajnálatos módon nem jutott ki Szöulba az ünnepségre. Vác városától Pro Urbe díjat kapott. Több egyetemen is tanított és tanít ma is környezetvédelmet. 

Tagja volt az első szabadon választott képviselő testületnek, de egy ciklus után, amikor választania kellett, a politika helyett a szakmát választotta. 2004-ben, miután a munkája elvégzésében a politikusok korlátozni szerették volna érdekeik szerint, elhagyta az önkormányzatot. A közlekedési minisztériumban lett főosztályvezető, majd az MVM-ben vezérigazgatói főtanácsató, és 2003-tól a MAVIR Zrt-ben dolgozik madárvédelmi szakemberként. A madarakat védi a távvezetékek káros hatásaitól. Vácott civilként folytatja a környezetvédelmi munkáját, amit három évtizede kezdett, rendszeresen publikál a környezetvédelmi problémákról és környezetvédelmi programokat szervez.  

Hisz abban, amit csinál, a város mindenkori vezetői tisztelik, de nem szeretik, mert a környezetvédelmi érdekek sokszor ellentétesek a saját gazdasági elképzeléseikkel és ő nem kendőzi el az igazságot.  

Nagyon büszkén adtuk át Bíró Györgynek a Hónap Embere díjat, amelyet örömmel elfogadott. Ezzel szerettük volna mi is elismerni a több évtizedes szakmai munkáját, amit Vác városának érdekében tesz és tett. 

Gratulálunk, és további sikereket kívánunk!

bíró györgy hónap embere

Hasonló tartalom

A hónap embere Csernitzky Zsuzsanna 2022.  január

A hónap embere Csernitzky Zsuzsanna 2022. január

1985-ben került a bölcsőde élére. Munkája során azt tapasztalta, hogy Vácon a három év alatti sérült gyerekek ellátása bölcsődékben nem volt megoldott, azonban akkoriban indult egy kísérleti program, amelybe bekapcsolódva az első egy évben szegregáltan voltak a...

A hónap embere Pikler Szilvia 2021.  december

A hónap embere Pikler Szilvia 2021. december

Jelenleg is itt él férjével és az idén februárban született kisfiukkal. Általános iskolai tanulmányait a Petőfi Sándor Általános Iskolában végezte, majd a Madách Imre Gimnáziumban érettségizett. Ezután jó pár évig önmagát keresve a kereskedelemben dolgozott, de a...

A hónap embere Kovács Istvánné Mariann 2021.  november

A hónap embere Kovács Istvánné Mariann 2021. november

Egy felnőtt lánygyermeke van és férjével 34 éve élnek boldog házasságban. 2014-ben szociálpedagógus diplomát szerzett az Apor Vilmos Katolikus Főiskolán. Sok éven át felnőtt értelmi fogyatékosok intézményében dolgozott, majd 2014-ben pályázott a Fejlesztő Napközi...

A hónap embere Csank János 2021.  október

A hónap embere Csank János 2021. október

Csank János Ózdon született, az első egyesülete az Ózdi Kohász volt 1961-65 között. Felsőoktatási tanulmányait Debrecenben az Agrártudományi Egyetemen végezte és a DASE-ben már játékos edzőként szerepelt alig 23 évesen. Élete már többször kapcsolódott Vác városához,...