websikehealthcheck

Számlaszámunk: 10401103-50526978-77571009

A hónap embere Bíró György 2022. február

Szerző: | ápr 1, 2022 | Hónap embere

Bauxitbányában kezdett dolgozni a föld alatt, míg bányamester lett egy külszíni bányában, ami egy ősfenyves közepén természetpusztítással járt. Ezért úgy döntött, hogy inkább környezetvédelemmel fog foglalkozni. Vácra költözött, és elvégezte a környezetvédelmi, majd a közgazdász egyetemet.

Sok féle sportot űzött, leginkább futott, úszott és biciklizett (ez a triatlon), de szeret síelni, hegyet mászni és búvárkodni is. Érdeklődik a képzőművészet iránt, szívesen rajzol és grafikusként is dolgozott. Máig aktívan sportol és futóversenyeket szervez. (Eddig több, mint 70 versenyt rendezett Vácott.) 

A város környezetvédelmi vezetőjeként dolgozott az ezredfordulóig. Sikerült Vác környezeti állapotán javítania és elindította a fiatalok között a környezeti nevelést, megírta a város környezetvédelmi állapotáról a zöld könyvet. A környezetvédelmi munkájáért nemzetközi díjat kapott, amit Margaret Thatcher-rel együtt kellett volna átvennie, de sajnálatos módon nem jutott ki Szöulba az ünnepségre. Vác városától Pro Urbe díjat kapott. Több egyetemen is tanított és tanít ma is környezetvédelmet. 

Tagja volt az első szabadon választott képviselő testületnek, de egy ciklus után, amikor választania kellett, a politika helyett a szakmát választotta. 2004-ben, miután a munkája elvégzésében a politikusok korlátozni szerették volna érdekeik szerint, elhagyta az önkormányzatot. A közlekedési minisztériumban lett főosztályvezető, majd az MVM-ben vezérigazgatói főtanácsató, és 2003-tól a MAVIR Zrt-ben dolgozik madárvédelmi szakemberként. A madarakat védi a távvezetékek káros hatásaitól. Vácott civilként folytatja a környezetvédelmi munkáját, amit három évtizede kezdett, rendszeresen publikál a környezetvédelmi problémákról és környezetvédelmi programokat szervez.  

Hisz abban, amit csinál, a város mindenkori vezetői tisztelik, de nem szeretik, mert a környezetvédelmi érdekek sokszor ellentétesek a saját gazdasági elképzeléseikkel és ő nem kendőzi el az igazságot.  

Nagyon büszkén adtuk át Bíró Györgynek a Hónap Embere díjat, amelyet örömmel elfogadott. Ezzel szerettük volna mi is elismerni a több évtizedes szakmai munkáját, amit Vác városának érdekében tesz és tett. 

Gratulálunk, és további sikereket kívánunk!

A hónap embere Bíró György 2022.  február

Hasonló tartalom

A márciusi Hónap Embere Vas Vilmos

A márciusi Hónap Embere Vas Vilmos

Vas Vilmos 1937-ben született Vácon, hatan voltak testvérek. Gyerekkora óta érdekli a bőrdíszművesség. Utcájukban volt egy szíjgyártó bácsi, aki labdákat készített. Sportkedvelő volt, igazolt focista és ökölvívó is. Rákospalotán volt egy nagy gyár, ahol ami a...

A februári Hónap Embere Kápolnai Jenő

A februári Hónap Embere Kápolnai Jenő

Kápolnai Jenő 1980. óta dolgozik Vácon a Zeneiskolában, ez az első munkahelye, mint a Váci Ifjúsági Fúvószenekar vezetője. A Zeneművészeti Főiskola trombita szakán végzett, később fúvós karnagyi oklevelet is szerzett. Már gyerekkora óta érdekelte a fúvós zene. Először...

A januári Hónap Embere Liszka Roland

A januári Hónap Embere Liszka Roland

Liszka Roland 2004-ben született Vácon, egy rendkívül szerény és kitartó fiatalember, akinem ismeri a veszélyt, bár ez nem volt mindig így. Régebben hallani sem akart motorozásról,de ahogy ő mondja viccesen „megfújta a szél”. Édesapja motiválására kezdett bele a...

A decemberi Hónap Embere Szarkándi János

A decemberi Hónap Embere Szarkándi János

János Pécsen végzett a Pollack Mihály Műszaki Főiskolán egy képzésen, ahol egyszerre tanult acélgyártást, téglagyártást és kerámiát. A DDC elődjénél 43 évvel ezelőtt kezdett dolgozni, ami a beremendi cementgyár volt, és ez volt az első munkahelye. Itt lakatosként...